Uusi blogi!

Siitä on jo 1,5 vuotta aika, kun perustin uuden blogini osoitteeseen irajala.com. Tähän blogiin syntyi vain yksi postaus, koska en ollut tyytyväinen blogin ulkoasuun ja muutenkin elämästä oli hukassa kaikki ideat kirjoitteluun. Pikku hiljaa ajatus uuden blogin aloittamisesta kuitenkin voimistui ja vuodeksi 2018 otin tavoitteeksi bloggauksen uudellen aloittamisen. Nyt alkuvuoden olen tehnyt blogilleni uutta teema ja pikku hiljaa aletaan olla siinä vaiheessa, että voin julkaista beta-version. Ulkoasu on paikoin vielä kesken, mutta etusivu ja yksittäisen kirjoituksen näkymä ovat suunnilleen valmiita.

Blogin teemana on teologiaa, webbiä ja muuta. Todennäköisesti pääpaino tulee olemaan kahdessa ensimmäisessä, mutta katsotaan miten asiat menee.

Blogialustana toimii luonnollisesti WordPress – teenhän työtä ko. alustan kanssa päivittäin. Aikoinaan pidin blogia osoitteessa ratsala.blogspot.com eli blogger-alustalla. Tämä alusta ei kuitenkaan tarjonnut minulle riittävästi mahdollisuuksia kustomointiin, joten siirryin WordPressiin ja osoitteeseen irajala.com. Toisin kuin 1,5 vuotta sitten, tällä kertaa siirsin vanhat kirjoitukset bloggerista irajala.comiin. Näistä suurin osa löytyy teologia-teeman alta.

Etusivuhan on sinänsä aika turha blogeissa. Käytettävyyden kannalta järkevintä olisi ohjata käyttäjä joko suoraan uusimpaan kirjoitukseen tai arkistoon. Olen kuitenkin jo pitkään ollut innostunut siitä, mitä kaikkea modernilla webkehityksellä pystytään tekemään. Yksi tällainen on teksti, joka scrollatessa katoaa kuvan taakse: https://codepen.io/dudleystorey/full/yaWzzR

 

Toinen hieno juttu on css-animaatiot. Yksi siisteimmistä toteutuksista, johon olen törmännyt löytyy Laracastin etusivulta Testimonials-osuudessa. Koska halusin kokeilla näitä molempia käytännössä, niin rakensin blogini etusivun näistä kahdesta elementistä. Etusivu on nyt raskas, koska se pitää sisällään kaksi varsin isoa png-kuvaa. Tälle ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi mahda paljoakaan, koska tekstin katoaminen kuvan taakse vaatii läpinäkyviä kuvia.

Teeman pohjalla olen käyttänyt Rootsin Sagea (9.0.0-beta.2). Sage oli muistaakseni alfa-versiona, kun aloitin irajala-teeman tekemisen ja sen kyllä välillä huomasi. Suurimpia ongelmia oli webpackin watch -toiminnossa, mutta beta.2-versioon nämä ongelmat on aika hyvin saatu korjattua. Iso muutos aiempiin teeman-kehityksiini oli tietysti Bladeen siirtyminen. Todennäköisesti irajala-teema on monessakin kohden tehty vastoin Bladen hyviä käytäntöjä, mutta eipä se mitään. Tekemällä oppii parhaiten ja siksi halusinkin lähteä tekemään blogiani 9-versiolla. irajala-teeman lähdekoodi löytyy GitHubista: https://github.com/saulirajala/irajala